- Μία έμπειρη ομάδα από γλωσσολόγους, ψυχαναλυτές και εγκληματολόγους που εργάζεται για λογαριασμό του rupax-rupax.blogspot.com σας ετοίμασε την παρακάτω ανάρτηση που θα χρησιμεύσει για πνευματική λίπανση τις άνυδρες μέρες αυτού του σάπιου καλοκαιριού...
'' Ο νόμος αποτυπώνει τον πατρικό λόγο '' έγραφε δύο αιώνες μετά την γαλλική επανάσταση ο J. Lacan στο πολύβοο Παρίσι. Η πόλη του φωτός δεν ήταν αυτή που σηματοδότησε την κατρακύλα του δυτικού πολιτισμού, μιας και η τελευταία συντελείτο σταδιακά χρόνια τώρα. Η φιλο-δυτική κατήχηση (ορθότερα κατίσχυση) με προμετωπίδα το Liberté, égalité, fraternité είχε διαγράψει βέβαιη την τροχιά της για τα αβαθή της σύγχρονης ιστορίας. Τ'ι είναι ο πατρικός λόγος κατά την ψυχαναλυτική διδασκαλία;
![]() |
Ο μικρός Ρούπαξ σε ηλικία 5ετών |
Ο πατρικός λόγος συμπυκνώνεται στην πατρική απαγόρευση.
![]() |
Η μαμά και ο μπαμπάς Ρούπαξ |
Αβίαστα θα προκύψει το συμπέρασμα ότι το σύστημα γεννάει τους εγκληματίες! Μάλιστα, αγαπητοί αναγνώστες, το σύστημα τους γεννάει. Ωστόσο στο ερώτημα αν η εγκληματικότητα είναι ζήτημα ταξικό και μόνο δεν θα απαντούσα το ναι με την ίδια ευκολία.
Κι αν ο νόμος είναι η πατρική απαγόρευση τότε το έγκλημα
τί είναι; Η μητέρα;
Όχι αγαπητοί αναγνώστες. Η ιστορία δείχνει τον δρόμο από τα μουστάκια των μπολσεβίκων του '19 μέχρι τους παρισινούς τοίχους του '69. ''Είμαστε ο πρώτος έρωτας της γης'' έγραφε μια σημαία που υψώθηκε στο Κρεμλίνο. ''Οι νέοι κάνουν έρωτα, οι γέροι αισχρές χειρονομίες'' διαβάζουμε σε σύνθημα γραμμένο τον Μάη του '68.
Το έγκλημα, όπως αυτό ορίζεται από τα ελαστικά κριτήρια της αστικής νομιμότητας είναι πάντα φορέας ερωτικής ορμής. Ο εγκληματίας διοχετεύει τμήμα της λιβιδινικής ορμής στην εγκληματική δραστηριότητα. Εκεί όμως που κορυφώνεται η ερωτική διάθεση δεν είναι κατά την διάρκεια της τέλεσης του εγκλήματος. Το σημείο κορύφωσης εντοπίζεται στον σχεδιασμό της εγκληματικής συμπεριφοράς. Στην επιθυμία που γεννάται και συντηρείται στον κρυφό ψυχικό κόσμο του υποκειμένου. Σ' όλο αυτό το παιχνίδισμα (< juissance).
Όπως όμως προείπε ο δάσκαλος Freud το οιδιπόδειο σύμπλεγμα βιώνεται ως τραύμα. Δεν είναι δηλαδή και το πιο ωραίο συναίθημα αυτό που βίωσε ο μικρός Ρούπαξ μετά την πρώτη του ερωτική απογοήτευση. Με άλλα λόγια ο πατρικός λόγος δεν είναι καθόλου ανώδυνος. Διαβάζουμε την φρασεολογία που χρησιμοποιεί ο έλληνας νομοθέτης στον Ποινικό Κώδικα : ''απειλείται'', ''τιμωρείται'', ''επιβάλεται''.
Λέξεις-φορείς ευνουχισμού. Απαγορεύσεις. Τα πρωταρχικά ΜΗ που απόμ μικροί ακούμε παντού και πάντα.
Η τιμωρία είναι το πένθος του ανθρώπου στον σύγχρονο πολιτισμό.
Αποσαφήνιση 1
- Το ασθενές φύλο
- Το ισχυρό φύλο
Αποσαφήνιση 2
Η κατάληξη -ια που ακολουθεί κάποια ουσιαστικά δηλώνει κίνηση με την χρηση του κάθε φορά χρησιμοποιούμενου ουσιαστικού.
Παράδειγμα :
μαχαίρι - μαχαιριά
ξύλο - ξυλιά
πόδι - ποδιά (;)
Ναι αγαπητοί μου αναγνώστες. Είναι η γνωστή μας κλωτσιά! Η κίνηση με κατεύθυνση και στόχευση που πραγματοποιείται με το πόδι. Αντίστοιχα εντοπίζουμε και το ρόδα - ροδιά, νεράτζι - νερατζια, ίτι - ιτιά.
Αποσαφήνιση 3

Αυτά! Καλό καλοκαίρι!
Η τιμωρία είναι ηδονή.
ΑπάντησηΔιαγραφήτιμωρια ειναι να ξεχνας
ΑπάντησηΔιαγραφήδεν ξεχνώ. πάντα τιμώ.
ΑπάντησηΔιαγραφήπαντως αν ξεχνας,τιμωρεισαι
ΑπάντησηΔιαγραφήπερασμένα ξεχασμένα.
ΑπάντησηΔιαγραφήπερασμενα ξεχασμενα...κι ολα απ τη αρχη ξανα, που λεει και το ασμα.
ΑπάντησηΔιαγραφήhttp://www.youtube.com/watch?v=WHx28NbAXXE
ΑπάντησηΔιαγραφήπολυ ντεμοντε πλεον η γαρμπη
ΑπάντησηΔιαγραφήhttp://www.youtube.com/watch?v=ERIL4NtP_bA
ε τώρα γίνεσαι βλάσφημος.
ΑπάντησηΔιαγραφήόπα.
έι... τί το περάσαμε εδω; αμέρικαν μπαρ;
ΑπάντησηΔιαγραφήεκ της διευθύνσεως
αμέ.
ΑπάντησηΔιαγραφήαναλαμβάνω την ευθύνη για τα σχόλια με περιττό αύξοντα αριθμό.
Γιατί ο μπαμπάς δεν μπόρεσε να εξηγήσει εγκαίρως στον γιο οτι παρόλο που δεν θα κατακτήσει ποτε (ερωτικά) την μάνα του, θα ειναι ευτυχής αν παραιτηθεί απο αυτο και κατακτήσει τις αλλες γυναίκες που θα ερωτευθεί στην ζωή του.. ο πατέρας μπορει να μην ειναι μονο ενας ανταγωνιστής που απαγορεύει (ορθός στην συγκεκριμένη περίπτωση), αλλα να ειναι και φωνή λογικής, ψυχραιμίας - ένας ισχηρος προστάτης που μπορει να βοηθήσει τον πεντάχρονο γιο του να λύσει αυτο το αδιέξοδο.
ΑπάντησηΔιαγραφήΓιατι η μαμά δυσκολεύεται να απογαλακτιστεί απο τον γιο της και του συντηρεί την ελπίδα ότι πίσω απο την μεγάλη αγάπη της μπορει και να υποβόσκει ερωτισμός.. γιατι εκμεταλλεύεται αυτην την προδιάθεση του πιτσιρικά να την υπεραγαπά για να καλύψει τα δικά της (και της σχέσης της με τον ανδρα της) κενά και να τον κρατήσει κοντα τον γιο της.. η μητέρα μπορει να αγαπήσει το παιδί της, να γινει η τροφός του κτλ. αλλα να του δείξει ταυτόχρονα οτι δεν το χρειάζεται καθόλου και σταδιακά να σπρώξει το παιδί της μακριά της, ώστε ο γιος να νοιώσει άνδρας (κάπου κοντα στην εφηβεία).
Γιατι τελος το υποκείμενο συνεχίζει να συντηρεί (εστω ασυνείδητα) την επιθυμία για την μανα του.. άλλωστε και αυτή η επιθυμία συντελεί και στην αίσθηση ευνουχισμού του ακόμα και σήμερα.τα πράγματα ειναι λοιπον πολύ σύνθετα.. τα φυσικά ΠΡΟΣΩΠΑ (= η οικογένεια του καθενός) και το Υποκείμενο παίζουν τον σημαντικότερο ρολο στο πως θα λυθει (ή οχι) αυτο κομβικό θέμα.
Τέλος «προσοχή στο καινό μεταξύ συρμού και αποβάθρας..». δηλαδή άλλο τι λέει ενα απο τα εργαλεία-πυλώνες μιας απο τις προσεγγίσεις για να θεραπεύσουμε τα συμπτώματα μιας ψυχικής ασθένειας και αλλο πράγμα τα οδοφράγματα, οι εγκληματίες και η ανθρωπογεωγραφία της κοινωνίας ή των κινημάτων. υπάρχει χάσμα μεταξύ τους και θέλει προσοχή με τι θα το γεμίσει ο καθένας μας..